Connect with us

38 de STAȚII CENTRALIZATE de IRIGARE funcționează în REPUBLICA MOLDOVA! IATĂ cum arată aceste SISTEME de IRIGARE

sistem de irigare e1660307892471 - Moldova Invest

Republica Moldova

38 de STAȚII CENTRALIZATE de IRIGARE funcționează în REPUBLICA MOLDOVA! IATĂ cum arată aceste SISTEME de IRIGARE

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În Republica Moldova, o țară agrară, afectată din ce în ce mai des de secetă, funcționează doar 38 de stații centralizate de irigare, dintre care 10 au fost construite pe bani americani

Suprafața irigată anual, de circa 60.000 de hectare, reprezintă doar „o picătură” în totalul terenurilor cu destinație agricolă din țară, de 2 milioane de hectare. Europa Liberă a mers în trei localități să vadă cum arată noile sisteme și ce-a mai rămas din cele sovietice.

Potrivit agenției „Apele Moldovei”, Republica Moldova a moștenit din perioada sovietică 78 de sisteme centralizate de irigare. După prăbușirea URSS și desființarea colhozurilor, 60% dintre ele au fost lăsate de izbeliște și, cu timpul, vândute pe bucăți la fier uzat.

statie de irigare stefan voda e1660307045367 - Moldova Invest

În anii ’80, în raionul Ștefan Vodă a fost construit un sistem considerat performant la acea vreme, care uda circa 23.000 de hectare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt condițiile financiare și tehnice ale programului ”Rabla pentru sobe”?

„Pe la mijlocul anilor ’90, când a început haosul în țară, sistemul a fost oprit, chipurile era prea scump în exploatare și s-a început dezmembrarea”, susține președintele raionului Ștefan Vodă, Vasile Maxim.

Potrivit lui, o soluție ar fi ca statul să investească în construcția unui apeduct din Nistru până la intersecția cu drumul spre Căușeni.

„De acolo, noi putem să aducem apa, fără ca să fie pompată, la zeci de kilometri, iar, ulterior, agenții economici ar putea să investească în renovarea stațiilor de irigare”, explică Vasile Maxim.

O parte din vechile sisteme încă funcționează. Câțiva agricultori din satul Varnița, Anenii Noi, și-au consolidat eforturile și au reușit să-și salveze culturile agricole de la secetă, reabilitând sistemul de irigare din localitate, inaugurat încă în 1969, conform moldova.europalibera.org.

sistem de irigare e1660307121690 - Moldova Invest

În prezent, acest sistem de irigare, care pompează din Nistru, asigură cu apă anual cel mult 400 de hectare. „Evident că doritori sunt. Din păcate, nu avem conducte, nu avem mașini de irigat, mai este de lucru. Scopul nostru este să ajungem la capacitatea maximă a sistemului nostru, care este de 1.140 de hectare”, precizează Jardețchi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Finanțelor din Republica Moldova, Petru Rotaru, s-a întâlnit cu omologul său român, Marcel Boloș

Beneficiile pentru agricultori se văd cu ochiul liber. „Dacă vă uitați la suprafețele irigate, vedeți porumbul de trei metri, iar pe partea din deal, unde culturile nu au avut apă, abia a crescut”, spune președintele Asociației utilizatorilor de apă pentru irigații din Varnița.

Alte 10 sisteme de irigare au fost construite prin intermediul programului „Compact” finanțat de Statele Unite. Cel mai mare dintre acestea se află în raionul Cahul și irigă cu apă din Prut circa 2.700 de hectare de terenuri agricole. Acesta a fost inaugurat în 2015.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ANRE condiţionează racordarea prosumatorilor la reţeaua electrică de instalarea unui al doilea contor

apa irigare e1660307152559 - Moldova Invest

„Suntem unica asociație care deține un sistem de irigare și, în același timp, un sistem de drenare, deoarece ne aflăm într-o zonă de risc de inundații. Este o oportunitate pentru agricultori, deoarece în Republica Moldova, an de an, persistă temperaturile înalte și seceta”, declară contabila Asociației utilizatorilor de apă „Chircani-Zârnești”, Svetlana Argint.

Cele 10 sisteme noi au costat 80 milioane de dolari și irigă circa 13.000 de hectare de terenuri agricole.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top