Connect with us

Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Trăim o perioadă dificilă, însă aceasta se va încheia”

Republica Moldova

Cristian-Leon Țurcanu, ambasadorul României în Republica Moldova: „Trăim o perioadă dificilă, însă aceasta se va încheia”

Prezent la Forumul Internațional Invest Găgăuzia, desfășurat în perioada 7-8 octombrie la Comrat, în regiunea autonomă din sudul Republicii Moldova, ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu a menționat cauza păcii ca fiind una dintre condițiile necesare pentru asigurarea creșterii economice

Cristian-Leon Țurcanu s-a declarat încrezător în ceea ce privește creșterea investițiilor străine și, implicit, a creșterii economice a Republicii Moldova, care rezultă în crearea de noi locuri de muncă pentru populație și îmbunătățirea nivelului de trai pentru toți cetățenii săi, indiferent de etnie sau minoritatea din care fac parte. Însă, potrivit acestuia, pentru ca cetățenii oricărui stat să poată cunoaște ”bucuria prosperității și a nivelului de trai mai bun, avem nevoie în primul rând de pace”, o pace periclitată de războiul din Ucraina.

Pe fondul acestei dezbateri, ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu s-a referit la criza energetică și cea alimentară, două dintre consecințele războiului dus de Rusia în Ucraina, care au afectat întreaga lume, nu doar Republica Moldova sau România. În același timp, el a condamnat încălcarea de către Rusia a acordurilor de furnizare a gazelor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Până miercuri, miniștrii din Guvern trebuie să stabilească de unde vor fi reduse cheltuielile bugetare cu cel puțin 6% în fiecare sector

”Rusia folosește arma gazului împotriva întregii Europe fără să țină cont de respectarea unor acorduri sau contracte pe care le are cu majoritatea statelor din Europa. În aceeași situație se află și Republica Moldova”, a preciat diplomatul român.

Un alt subiect deschis de Cristian-Leon Țurcanu a fost decizia recentă a României de a acorda Republicii Moldova un ajutor substanțial de lemne de foc, diplomatul referindu-se și la eforturile comune ale celor două state în ce privește pentru identificarea de surse de gaze și electricitate, care să vină în ajutorul cetățenilor moldoveni. În acest sens, el a subliniat importanța rolului pe care țara noastră și Occidentul îl au în susținerea Ucrainei și a Republicii Moldova, ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în țara vecină.

Țurcanu și-a exprimat speranța că războiul se va încheia și pacea se va reinstaura: ”Trăim o perioadă dificilă, însă aceasta se va încheia. Pacea, securitatea și regulile internaționale vor reveni din nou normă”.

Ambasadorul României a ținut să puncteze alte două elemente care, în opinia sa, sunt esențiale pentru creșterea economică și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor unui stat: o bună conviețuire între toți cetățenii, indiferent de etnie, limba pe care o vorbesc sau de religie și îndeplinirea datoriei civice și morale de a oferi respect și recunoștință pentru istoria, cultura și limba statului în care se află.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Zeci de utilaje UMB sunt mobilizate non-stop pentru a finaliza tronsonul de peste 250km de la Buzău până la Pașcani din A7

Totodată, Cristian-Leon Țurcanu a reamintit că, în ceea ce privește sprijinul acordat Republicii Moldova și cetățenilor săi, poziția României rămâne neschimbată. Dovadă în acest sens este și faptul că țara noastră este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova și cel mai mare investitor. Cu această ocazie, diplomatul a salutat eforturile și proiectele promovate de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova care au adus deja rezultate remarcabile.

”Deja, companiile din Asociația Investitorilor din România au creat peste 10.000 de locuri de muncă în Republica Moldova. Cei 30 de membri AIR au investit 54% din totalul investițiilor străine directe din ultimii 10 ani și au o cifră totală de afaceri de aproape 1 mld. Euro”, a afirmat ambasadorul României.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Agriculturii afirmă că produsele care intră în țară nu reprezintă un pericol pentru consumul uman

Cristian-Leon Țurcanu nu a ezitat să sublinieze sprijinul constant al României pentru cetățenii Republicii Moldova, reflectat în proiectele de anvergură derulate în ultimii ani, cum ar fi renovarea Sălii cu Orgă din Chișinău și a unei părți a Muzeului Național de Artă al Moldovei, construirea Teatrului Dramatic B.P. Hașdeu din Cahul, edificarea noii clădiri a Liceului Mihai Eminescu cu predare în limba română din Comrat, renovarea a peste 1200 de grădinițe, donarea a 196 de microbuze pentru transportul elevilor, dar și multe alte proiecte realizate în domeniile educației și culturii.

La eveniment au participat, alături de bașkanul regiunii autonome găgăuze Irina Vlah, conducătorii misiunilor diplomatice la Chișinău ale Statelor Unite, Uniunii Europene și Turciei.

De asemenea, la acest forum participă peste 350 de antreprenori din 20 de state, inclusiv 30 de companii din România.

 


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top