Connect with us

Uniunea Europeană a decis să dubleze ajutorul financiar acordat Republicii Moldova, la 295 de milioane de euro

snimok ekrana 2022 03 18 v 13.11.12 e1655467101696 c1e80345 - Moldova Invest

Republica Moldova

Uniunea Europeană a decis să dubleze ajutorul financiar acordat Republicii Moldova, la 295 de milioane de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Uniunea Europeană a decis să dubleze ajutorul financiar acordat Republicii Moldova, crescându-l la 295 de milioane de euro, potrivit unui comunicat emis de Consiliul Uniunii Europene

Această decizie vine în contextul sprijinului acordat de UE pentru stabilizarea economică și implementarea reformelor structurale în Republica Moldova, complementând resursele furnizate în cadrul acordului financiar cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Din suma totală, până la 220 de milioane de euro vor fi oferiți sub formă de împrumuturi, iar până la 75 de milioane de euro sub formă de granturi. Această asistență va contribui la acoperirea necesităților de balanță de plăți ale Republicii Moldova, conform programului FMI.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste 80 de proiecte transfrontaliere între România și Republica Moldova, realizate în ultimii patru ani

Decizia de majorare a asistenței financiare a fost luată în urma efectelor negative considerabile ale războiului Rusiei din Ucraina asupra economiei moldovenești și în contextul unui deficit rezidual semnificativ de finanțare externă în balanța de plăți a Moldovei pentru 2023.

Consiliul a considerat că este necesar să sporească asistența macrofinanciară a UE acordată Republicii Moldova ca răspuns adecvat la solicitarea acesteia de sprijin pentru stabilizarea economică, în concordanță cu programul FMI.

Este important de menționat că Moldova a primit statutul de țară candidată la Uniunea Europeană în iunie 2022 și a beneficiat de asistență financiară din partea UE în cadrul Instrumentului european de vecinătate încă înainte de a deveni candidată. Sprijinul UE este acordat în paralel cu programul FMI pentru Moldova, iar în urma nevoilor de finanțare în creștere cauzate de războiul din Ucraina, FMI a decis, de asemenea, să crească sprijinul financiar pentru Moldova în mai 2022.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele CJ Bacău, Valentin IVANCEA, în inspecție pe șantierele de la Spitalul Județean de Urgență


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top