31 de turbine eoliene cu o putere totală de 130,2 MW vor fi instalate în comunele Românești și Dumești, din județul Iași
Investiția se ridică la peste 200 milioane de euro, turbinele fiind de tipul Vestas cu o înălțime de 105 metri.
Se pare că prețul unei turbine Vestas este de circa 3,3 milioane euro, ceea ce face ca doar achiziția turbinelor să fie de aproximativ 100 milioane euro.
Suprafața totală a terenurile unde vor fi instalate turbinele ajunge la aproape 160 hectare, fiind vorba despre parcele deținute în baza unor contracte de constituire a dreptului de superficie.
Semnal Media SRL și GTX Power sunt aliate în cadrul acestei investiții, firmele având aceiași acționari, la instituțiile avizatoare fiind depuse două proiecte:
- 22 de turbine în extravilanul comunelor Dumești și Românești
- 9 turbine în comuna Românești
„Fiecare dintre turbine are o capacitate de 4,2 MW, înălțimea maximă a turnului turbinei fiind de 105 metri pe care se montează nacela cu palele având un diametru de 150 metri”, se arată în documentație.
Accesul la zona cu 22 de turbine este propus din DN28 și drumul județean DJ282D, în timp ce la zona de parc cu 9 turbine accesul este doar dinspre DJ282D.

În cadrul investiției sunt incluse drumuri de exploatare agricolă care vor constitui cale de acces rutier pentru:
- transportul turbinelor eoliene, componentelor stației de transformare, a componentelor auxiliare, precum și a materialelor de construcție necesare realizării fundațiilor și platformelor tehnologice în cadrul etapei de construcție
- transportul diverselor componente tehnice și a materialelor de construcție în cadrul etapei de operare și mentenanță a investiției eoliene
„Stația de transformare propusă va deservi ambele parcuri eoliene și va fi amplasată în comuna Dumești”, se mai arată în documentație.
Indicii caracteristici pentru fiecare dintre cele 31 de turbine Vestas:
- suprafața construită desfășurată este de 225 mp
- suprafața construită la sol este de 225 mp
- înălțimea pilonului metalic – 105 m
- înălțimea totală – 180 m
- diametrul rotorului – 150 m
- putere instalată – 4,2 MW
„Obiectivul va funcționa complet automatizat, fără a necesita prezența personalului de exploatare. Zonele de acces ale generatoarelor eoliene vor fi monitorizate continuu prin intermediul unor sesizoare de prezență și instalație de camere video, conectate prin Internet”, se precizează în documentație.
Lungimea întregii rețele de transport energie va fi de circa 15 km, iar lungimea traseului de cablu va depăși 35 km.