Connect with us

Cheltuieli MAI MARI pentru crescătorii de OVINE din județul Iași

Iasi

Cheltuieli MAI MARI pentru crescătorii de OVINE din județul Iași

Crescătorii de oi din județul Iași încep să-și facă calcule pentru a vedea dacă vor reuși să-și acopere cheltuielile de anul acesta

Aceștia au mărit prețurile produselor față de anul trecut, în condițiile în care și furajele sau scumpit, aspect care se resimte pe deplin în buzunarul cumpărătorului. La această stână, Familia Neamţu creşte oi de mai bine de 15 ani, iar acum are peste 800 de capete, pe care le îngrijeşte într-o fermă din satul Chiperești, comuna Țuțora, județul Iași.

 

Investiție într-un sistem de irigații, cu ajutorul primăriei

„Avem un efectiv de 800 de capete de ovine și în jur de 150 de caprine. În spatele nostru avem o turmă dintre ele, rasa karakul, în jur de 50 de bucăți, vreo 200 de bucăți Carabașe și 350 Merinos de Palas. Anul acesta a fost un an foarte dificil pentru crescătorul de animale, mai ales de ovine, acum avem nutreț pentru că a plouat în toamnă, dar a fost o secetă enorm de mare.

Am avut noroc că ne-a ajutat primăria și am făcut un sistem de irigații, proiectul are o valoare de 1 milioane și jumătate de euro, se poate iriga pe o suprafață de 1800 hectare, suntem 4 fermieri care putem iriga prin intermediul acestui proiect.

Ne-a prins foarte bine că am putut iriga porumbul, în rest, totul s-a uscat. Nu a plouat jumătate de an, din luna aprilie până în toamnă, secetă cumplită. Avem porumbul unde nu am irigat, calamitat 100%, în total lucrăm cca. 80 ha“, mărturisește Sorin Neamțu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bugetul pentru anul 2023, în dezbaterea Parlamentului

Costuri duble, putere economică scăzută

Seceta de anul acesta se resimte pe deplin în buzunarul cumpărătorului, vorbim de costuri, respectiv prețul furajului și a motorinei care s-a dublat anul acesta. Cu toate acestea, clienții au rămas fideli crescătorului.

„Noi cumpărăm furajele mult mai scump, s-au scumpit și produsele lactate (brânza, urda, cașul). La furaj, de exemplu, anul trecut era 1 leu kg de boabe de porumb, acum a ajuns să fie 2 lei/kg, deci e dublu; balotul de lucernă l-am cumpărat cu 200 lei/ balot, anul trecut era procurat de noi.

Ne afectează scumpirea motorinei, avem de arat, de semănat, din păcate totul se duce în buzunarul consumatorului. Produsele lactate la ora actuală sunt cuprinse între 35-40 lei/kilogramul de caș, urde este 25 lei/kg. Avem produse tradiționale pentru fiecare, cu toate scumpirile, clienții au rămas fideli!

Nu cred că trebuie să mai facem investiții, pentru că la ce vremuri trăim, și câte s-au scumpit, pur și simplu nu avem putere economică. Avem o problemă și cu lipsa forței de munca, oamenii sunt puțini, găsitul ciobanilor este enorm de greu“, a conchis crescătorul de ovine ieșean.

Moldova Invest îți recomandă și ...   “MOLDOVA SĂNĂTOASĂ” – O campanie desfășurată de Moldova Invest și News Moldova


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Iasi

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top