Connect with us

Cantitățile record de grâu aduse din Ucraina în România și Polonia transformă Europa în cel de-al șaselea importator de grâu al lumii

International

Cantitățile record de grâu aduse din Ucraina în România și Polonia transformă Europa în cel de-al șaselea importator de grâu al lumii

Departamentul pentru Agricultură al SUA a revizuit în sus producția mondială de grâu față de luna anterioară, datorită recoltelor mai mari din Ucraina și Uniunea Europeană

În schimb, potrivit estimărilor, nivelul stocurilor este la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani. În Europa, producția va fi mai mică, exporturile mai mari, dar cel mai mult vor crește importurile.
Grâul ucrainean rămâne pe teritoriul statelor membre, în special în România și Polonia. România a importat în primele zece luni ale anului, din Ucraina, o cantitate de aproximativ 700 de ori mai mare de cereale decât în perioada similară a anului trecut.
USDA mizează în acest an comercial agricol pe o producție mondială de 781,3 milioane de tone de grâu, cu 720.000 de tone mai mare decât în raportul din decembrie, la un consum cu 0,3% mai mic față de anul anterior, de 789,7 milioane de tone. Diferența dintre producție și consum va fi asigurată din stocuri, care se ridică anul acesta la 268,3 milioane de tone,  cu 3,1% sub nivelul din 2022 și cu 7,4% sub cel din 22020/2021, notează Economica.net.

Anul trecut, producția globală de grâu a fost de 779,3 milioane de tone, cu 0,2% sub cea estimată pentru anul acesta.

În ceea ce privește situația din Europa, al doilea cel mai mare producător de grâu la nivel mondial, după China, USDA estimează că fermierii din UE vor produce 134,7 milioane de tone, în creștere față de 134,3 milioane de tone în raportul din decembrie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Stelian TURCU: "Sperăm ca Lețcaniul să devină un POL ECONOMIC care să contribuie la dezvoltarea economică a IAȘULUI"

Raportat la anul agricol 2021/2022, producția ar fi însă cu 2,5% mai mică.

Pentru Ucraina, USDA a ridicat estimările la 21 de milioane de tone, față de 20,5 milioane de tone cât estimase în decembrie. Față de anul agricol 2021/2022 producția este cu peste 57% mai redusă.

În schimb, pentru Rusia, USDA a menținut prognoza din decembrie, de 91 de milioane de tone, un recod al ultimilor patru ani. Aceasta deși  datele Ministerului rus al Agriculturii indică o recoltă de 102-103 milioane de tone.

Cât despre prețul grâului, acestea a scăzut din decembrie la nivel global  pe toate piețele, reflectând exporturile abundente de cereale din Marea Neagră și recoltele din emisfera sudică care se apropie de finalizare. Cotațiile au scăzut cel mai mult în Argentina, cu 21 de dolari/tonă, pe fondul recoltei în curs.

Cotațiile din SUA au scăzut cu 11 dolari/tonă, fiind acum sub prețurile din Argentina, iar cele  canadiene au scăzut cu 5 dolari/tonă și se situează ușor peste prețurile australiene, care sunt în scădere cu 8 dolari/tonă. Cotațiile UE au scăzut cu 1 dolar/tonă, în timp ce grâul rusesc a scăzut cu 5 dolari/tonă și rămâne cel mai  competitiv din piață.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bugetul pentru anul 2023, în dezbaterea Parlamentului

Cine va domina piața grâului anul acesta. UE va deveni un mare importator de grâu

Potrivit USDA, comerțul global este așteptat să totalizeze 211,62 de milioane de tone, în creștere cu 770.000 de tone față de raportul din decembrie. Uniunea Europeană al doilea cel mai mare exportator, după Rusia, ar trebui să livreze în afara granițelor sale 36,5 milioane de tone, cu 14% peste nivelul din anul comercial 2021/2022.

În schimb, importurile ar urma să crească cu aproximativ 74% față de anul anterior, până la 8 milioane de tone, după ce USDA a revizuit prognoza în sus cu 1 milion de tone față de raportul din decembrie 2022. UE va deveni astfel al șaselea cel mai mare importator (vs al șaptelea în 2021) cedând locul Marocului, care ar trebui să importe 7,5 milioane de tone, față de 4,7 milioane de tone anul trecut.

Pentru Europa, ar fi cea mai mare cantitate de grâu exportată din 2018/2019 încoace.

Grâul din Ucraina inundă Europa, în special România și Polonia

Din datele USDA, UE importă în mod obișnuit grâu și produse din grâu, deși importurile totale au fost în scădere în ultimii ani, pe fondul unor rezerve suficiente (13,3 milioane de tone în 2021/2022 vs 11,3 milioane de tone estimate pentru 2022/2023).  Spre exemplu, Italia importă grâu dur pentru paste făinoase, dar în prezent importurile de grâu dur sunt în scădere față de anul precedent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Austria condiționează aprobarea aderării României la Schengen: reformarea politicii Uniunii Europene în domeniul imigrației

În schimb, au crescut brusc importurile din Ucraina.

“Ucraina a livrat peste 2 milioane de tone în UE, în parte în țările vecine de la granița cu UE, cum ar fi Polonia și România, profitând de culoarele de solidaritate care au fost dezvoltate pentru a ușura circulația produselor din Ucraina. În plus, o parte din transporturi au fost efectuate către Spania, un importator net de furaje”, anunță USDA.

Conform datelelor INS, România a importat în primele zece luni ale anului, din Ucraina, o cantitate de aproximativ 700 de ori mai mare de cereale decât în perioada similară a anului trecut. Mai exact, importurile s-au cifrat la 884.492 tone de cereale, în valoare de 241 de milioane de euro față de aproximativ 1.300 de tone de cereale în valoare de 908,2 milioane de euro anul trecut

Nu în ultimul rând, nevoia de mai mult grâu pentru statele membre este legată de producția mică de porumb a UE. Prin urmare, fermierii au fost nevoiți să se aprovizioneze cu grâu de calitate furajeră , alături de alte cereale, cum ar fi orzul.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top