Connect with us

Comisarul european pentru Energie: “Trebuie să proiectăm o piață a electricității viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor”

International

Comisarul european pentru Energie: “Trebuie să proiectăm o piață a electricității viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor”

Comisia Europeană (CE) a anunțat că viitoarele propuneri UE privind reformarea pieţei de electricitate a blocului comunitar vor încerca să facă facturile de energie ale consumatorilor mai puţin legate de fluctuaţiile pe termen scurt ale preţurilor combustibililor fosili

Potrivit analiștilor, prin reformarea pieţei de electricitate Executivul comunitar vrea să evite repetarea situaţiei de anul trecut, când reducerea aprovizionării cu gaze ruseşti a dus la un nivel record al preţurilor la electricitate în Europa, majorând facturile consumatorilor şi forţând închiderea unor industrii, transmite Reuters.

Într-o consultare publică lansată luni, Comisia Europeană a expus numeroase opţiuni de revizuire a modului în care centralele electrice când electricitate, ca parte a reformei care va fi propusă în martie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Grupul italian de utilităţi ENEL analizează noi vânzări de active din afara Italiei, inclusiv în ROMÂNIA

Trebuie să proiectăm o piaţă a electricităţii viabilă în viitor, care să permită livrarea beneficiilor unei energii curate tuturor”, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Propunerile vizează extinderea folosirii în Europa a contractelor pe termen lung care furnizează centralelor electrice un preţ fix pentru electricitatea lor – „contracte pentru diferenţă” (CfD) şi „contracte de achiziţie de energie electrică” (PPA).

Comisia Europeană consideră că extinderea acestor tipuri de contracte ar crea o zonă tampon între consumatori şi preţurile volatile în tranzacţiile pe termen scurt de pe pieţele energiei, şi ar avea ca rezultat un nivel mai stabil al facturilor de energie pentru gospodării şi companii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană, acord pentru plafornarea prețurilor la gaze

La acest rezultat s-ar putea ajunge prin mai multe licitaţii publice pentru energie regenerabilă, care include PPA, sau garanţii de la stat pentru credite, în vederea sprijinirii firmelor care semnează pentru contractele de achiziţie de energie electrică.

Schimbări mai radicale, cum ar fi solicitarea ca toate noile centrale electrice care primesc sprijin de la stat să semneze „contracte pentru diferenţă”, ar fi de asemenea o posibilitate.

O altă opţiune vizează posibilitatea ca guvernele naţionale să impună CfD la anumite centrale electrice, deşi s-ar putea înregistra unele riscuri, avertizează Executivul comunitar.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Schimbări fiscale în 2023: nou sistem de taxare pe bursă, care sunt zilele libere legale în 2023 dar și ce ajutor vor primi românii vulnerabili pentru plata facturilor la energie

O astfel de modificare ar reprezenta un risc la adresa investiţiilor necesare în acest tip de generare a electricităţii, ar putea majora costurile investiţiei, deci ar putea fi contraproductivă”, consideră Comisia Europeană, potrivit agerpres.ro.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top