Connect with us

Fermierii români suferă, iar cei din Bulgaria REACȚIONEAZĂ pe fondul IMPORTURILOR MASIVE din Ucraina

WhatsApp Image 2023 03 15 at 09.20.32 - Moldova Invest

International

Fermierii români suferă, iar cei din Bulgaria REACȚIONEAZĂ pe fondul IMPORTURILOR MASIVE din Ucraina

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Uniunea Europeană a suspendat anul trecut taxele vamale şi celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina, pentru a susține economia ucraineană în contextul războiului cu Rusia

Consecința? România importă masiv din Ucraina, chiar dacă este cel mai mare producător de porumb și floarea-soarelui din UE.

În ultimii ani, lucrurile au avansat astfel:

  • În anul 2019, înaintea războiului de la granițe dar și înainte de pandemia cu COVID-19, Ucraina cel mai mare exportator de ulei de floarea-soarelui din lume, asigura aproximativ 40% din importurile de ulei de floarea-soarelui ale României (import din țări terțe).
  • În prezent, în acest an comercial, 84,7% din importurile de ulei de floarea-soarelui vin din Ucraina.

 

Totuși, România este cel mai mare producător de porumb și floarea-soarelui din UE. Cu toate acestea, țara noastră importă masiv din Ucraina.

WhatsApp Image 2023 03 14 at 19.56.29 2 - Moldova Invest

Cantitățile aduse de peste granițe în primele 11 săptămâni ale acestui an sunt și de peste 600 de ori mai mari față de anii precedenți.

Potrivit datelor Comisiei Europene, în perioada iulie-decembrie 2022, România a cumpărat din statul vecin 37.776 de tone de ulei de floarea-soarelui:

  • de 93,5 ori mai mult decât în perioada similară a anului comercial 2019
  • de 7,5 ori mai mult decât în perioada iunie-decembrie 2020.
Moldova Invest îți recomandă și ...   AFIR implementează tehnologii de automatizare de la UiPath

În plus, numai în primele 11 săptămâni ale acestui an calendaristic, importurile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina au ajuns la  6.600 de tone, spre deosebire de ianuarie-martie 2022 când importurile au fost de 1.330 de tone. Cu un an înainte, importurile fuseseră de 61 de tone de ulei.

Importuri masive, de 99.312 tone în primele 11 săptămâni ale anului, față de 164 în perioada similară a anului trecut (creștere de 605 ori) au fost raportate și la semințele de floarea-soarelui. Aceasta deși România era, conform datelor din 2021, cel mai mare producător european de semințe de floarea-soarelui.

De altfel, în toată Europa importurile de semințe de floarea-soarelui din Ucraina au crescut în acest an comercial (iunie 2022-iulie 2023) cu 4.130%, până la 1,3 milioane de tone.

 

WhatsApp Image 2023 03 14 at 19.56.29 - Moldova Invest

 

Spre deosebire de români, producătorii de cereale bulgari au reacționat vehement

Fermierii din Bulgaria au organizat ieri proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   #MEAT a lansat o nouă ediție a programului Femeia Antreprenor, prin care se dorește finanțarea a 1000 de firme!

 

proteste fermieri Bulgaria - Moldova Invest

În trei regiuni bulgare au avut loc manifestații, unde protestatarii au reacționat spunând că „Grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin

Coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov a recunoscut un adevăr dureros: „Piaţa (grâului) s-a prăbuşit, depozitele sunt pline” .

 

În plus, probleme similare sunt generate de importul de seminţe de floarea soarelui ieftine din Ucraina.

Pentru a se face auziți, fermierii au blocat cu tractoare şi combine o şosea care este o cale importantă pentru transportul mărfurilor între oraşul Ruse şi interiorul Bulgariei.

Producătorii de cereale din regiunea estică Burgas au anunţat că sunt pregătiţi să se alăture protestelor.

 

Bulgarii nu sunt singurii care au reacționat. Luna trecută au luat atitudine agricultorii polonezi

La începutul lunii februarie, grupuri de agricultori au blocat circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România

Au protestat faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.

 

Care sunt soluțiile? Ce măsuri se pot lua pentru protejarea pieţei interne a UE?

WhatsApp Image 2023 03 14 at 19.56.29 1 - Moldova Invest

La sfârşitul lunii februarie, Comisia Europeană  a propus prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială („măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către UE.

Având însă în vedere creşterea semnificativă, în 2022, a importurilor anumitor produse agricole provenind din Ucraina în UE, executivul comunitar a inclus în propunerea sa un mecanism rapid gândit să protejeze pieţa internă a UE, la nevoie.

Acest mecanism va permite, la iniţiativa unui stat membru al UE sau a Comisiei, reintroducerea taxelor vamale pentru un produs ucrainean dacă importul acestuia are un efect advers asupra pieţei europene a produselor similare sau direct concurenţiale, astfel încât să fie analizată creşterea importurilor produsului respectiv, precum şi efectul său asupra preţurilor şi producţiei europene.

Propunerea urmează să fie examinată de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene.

 


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top