Connect with us

Forumul Economic Mondial de la Davos, încheiat cu avertismente privind climatul şi inflaţia

International

Forumul Economic Mondial de la Davos, încheiat cu avertismente privind climatul şi inflaţia

După ce a stat la început sub umbra recesiunii, reuniunea din acest an a Forumului Economic Mondial se încheie pe un ton de optimism. Elitele globale sunt resemnate cu privire la recesiune, despre care au menționat că este aproape inevitabilă

Aceştia sunt totuşi optimişti că va fi una blândă, potrivit Washington Post.

O iarnă mai caldă decât era de aşteptat ajută Europa în criza ener­giei, economia chinezească se redes­chide, urmând să susţină întreaga eco­nomie mondială, inflaţia îşi înce­tineşte rit­mul de creştere.

“Dacă ar fi să descriu perspectiva FMI pentru 2023 pe scurt, aceasta ar fi că avem un an greu în faţă, dar e­xistă semne de rezistenţă”, a declarat Gita Gopinath, prim adjunct al direc­torului general al FMI.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiectarea autostrăzii Suceava-Siret, MAJORATĂ cu 18%

În pofida tonului de optimism, au apărut semnale majore de alarmă cu privi­re la schimbările climatice. Un grup de activişti pe climat, printre care Greta Thunberg, a protestat în Davos, solicitând stoparea noi­lor proiecte din domeniul combus­tibililor fosili.

Scoţând în evidenţă ipocrizia executivilor din sectorul petrolului şi gazelor, activiştii au atras atenţia că a venit timpul ca publicul să nu mai fie indus în eroare cu privire la criza climatică, potrivit Reuters, citat de Ziarul Financiar.

În cadrul Reuniunii de la Davos, marile bănci centrale au avut ocazia să avertizeze că lupta cu inflaţia continuă. Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a avertizat că urmează noi majorări importante de dobânzi, declaraţii similare fiind făcute mai apoi de oficialii de top ai băncii centrale americane, notează Financial Times.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Austria condiționează aprobarea aderării României la Schengen: reformarea politicii Uniunii Europene în domeniul imigrației

Participanţii la reuniune au lău­dat la unison pachetul de subvenţii verzi lansat de SUA. Însă Christine Lagarde a declarat că speră ca un război al subvenţiilor să poată fi evitat.

La Davos, Ucraina şi-a accelerat eforturile de a-şi asigura susţinere financiară pentru reconstrucţia ţării, relatează Reuters. De la începutul războiului, SUA şi aliaţii săi au acordat Ucrainei arme de miliarde de dolari, însă Kievul vrea mai mult. Acesta ţine de asemenea să se asigure că angajamentele pentru reconstrucţia sa nu sunt cuvinte goale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Bulgaria NU vor intra acum în Spațiul Schengen. Croația, singura admisă, începând cu 1 ianuarie 2023

Din Europa de est, Polonia a fost reprezentată la Forumul Economic Mondial de o numerousă delegaţie din mediul politic şi de afaceri. Preşedintele polonez a fost un partener de discuţii căutat. În centrul atenţiei s-a situat aşa-numita Casă Poloneză, scrie Deutsche Welle.

“Ideea înfiinţării Casei Poloneze în timpul Forumului i-a aparţinut preşedintelui. Ea se doreşte a fi un centru de stabilire a contactelor cu Polonia. În primul rând pentru comunitatea de business, dar şi pentru oamenii politici”, a explicat Sylwia Dalecka, care se ocupă de gestionarea acesteia din 2019, adică de la început.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top