Connect with us

Jumătate din terenul însămânțat cu grâu din Ucraina este blocat de conflictul cu Rusia

fff - Moldova Invest

International

Jumătate din terenul însămânțat cu grâu din Ucraina este blocat de conflictul cu Rusia

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Produsele agricole au reprezentat principala sursă de venituri din export a Ucrainei, aproape 10% din PIB-ul țării

Peste 3 luni de conflict armat deschis au facilitat continuarea crizei umanitare, afirmă Organizația Națiunilor Unite, care avertizează posibilitatea intrării în scenariul unei penurii alimentare, anterior războiului Ucraina fiind unul dintre principalii furnizori ai pieței mondiale, în privința mai multor culturi de bază, precum porumbul, grâul și orzul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind alocarea pentru reconstrucția Ucrainei a veniturilor provenite din activele rusești „înghețate”

De reținut că produsele agricole au reprezentat principala sursă de venituri din export a Ucrainei, aproape 10% din PIB-ul țării.

Marea Baltică este o posibilă oportunitate logistică pentru Europa și restul lumii Occidentale, aflată în așteptarea milioanelor de tone de cereale din Ucraina, blocate în porturile Mării Negre (punctele de legătură Mariupol, Berdiansk, Skadovsk și Herson au fost închise recent de guvernul ucrainean). Anterior invaziei, 6 milioane de tone de cereale erau exportate de Ucraina la fiecare 30 de zile.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Xi Jinping își propune consolidarea puterii financiare a Chinei prin construirea unui sistem modern cu caracteristici chinezești

“Lucrăm cu companiile de transport și logistică să vedem cum le putem sprijini cu linii de finanțare” a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare) pentru Europa de Est.

România este și ea luată în vizor de puterile lumii – miniștrii de externe din G7, printre care și reprezentanți ai Uniunii Europene, pun la cale o strategie de intermediere a transporturilor de cereale, din Ucraina, prin Romania, cu ajutorul căii ferate. Totodată se iau în calcul și investiții pe termen lung în producția de grâu a României (în vara aceasta fiind estimată a trece peste 8 milioane de tone).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Serviciile polone au dat buzna în casa fostului Ministru al Justiției, Zbigniew Ziobro, președintele partidului naționalist Polonia Suverană. Patryk Jaki: 'Acțiune de tip mafiot!'


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top