Connect with us

ADR Nord și Primăria municipiului SOROCA încep instituționalizarea unei unități de implementare a proiectelor

National

ADR Nord și Primăria municipiului SOROCA încep instituționalizarea unei unități de implementare a proiectelor

În municipiul Soroca au început activitățile pentru instituționalizarea Unității de implementare a proiectelor (UIP). Este unul dintre obiectivele proiectului „Dezvoltare urbană sustenabilă în Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord și finanțat de Polish Aid prin intermediul Solidarity Fund PL în Moldova

Joi, 18 august 2022, în incinta Primăriei municipiului Soroca, specialiști ADR Nord și experți în domeniu au agreat cu autoritatea publică locală un plan de acțiuni pentru instituționalizarea UIP și au discutat despre cea mai potrivită formă organizatorico-juridică a viitoarei unități.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel CADARIU: ”Succesul programelor regionale depinde de adoptarea procesului de regionalizare”

Prin intermediul ADR Nord, Primăria municipiului Soroca va beneficia de finanțare pentru desfășurarea activităților privind consolidarea capacităților de atragere a investițiilor în domenii prioritare, în vederea soluționării problemelor de ordin economic și social specifice municipiului Soroca, identificat drept unul dintre orașele-poli de creștere al Regiunii de Dezvoltare Nord.

Totodată, ADR Nord s-a angajat să ofere partenerilor de implementare suportul necesar sub formă de informare, conștientizare, ghidare și recomandări, în scopul asigurării implementării eficiente a proiectului, inclusiv pe dimensiunea protecției mediului și din punct de vedere tehnic.

Moldova Invest îți recomandă și ...   130 de miliarde de lei pentru pensii în 2023

Printre cele mai importante activități în cadrul proiectului sunt: 

  • adaptarea Manualului operațional al UIP din Soroca în conformitate cu specificul local și provocările individualizate ale municipiului;
  • acordarea suportului juridic în vederea definitivării documentației de instituționalizare a UIP;
  • organizarea a două ateliere practice pentru membrii UIP și pentru autoritatea publică locală în domeniul scrierii, monitorizării și evaluării proiectelor de dezvoltare;
  • organizarea procesului de sub-grantare a municipiului Soroca;
  • elaborarea unei publicații în vederea promovării rezultatelor proiectului.

Conform Programului național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova pentru anii 2021-2027, două municipii din nordul țării – Soroca și Edineț – au fost identificate și recomandate pentru a fi sprijinite în vederea dezvoltării acestora în calitate de poli de creștere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Interviu inedit cu Andrei SPÎNU, viceprim-ministrul Republicii Moldova! Pași concreți în colaborarea România - Rep Moldova

La rândul lor, acești poli de creștere vor stimula astfel și dezvoltarea zonelor rurale din vecinătate. Până în prezent, efortul principal al municipiilor a fost axat pe elaborarea Planurilor operaționale locale, cu identificarea principalelor direcții de dezvoltare a orașelor.


1 Comment

1 Comment

  1. Ricu

    august 20, 2022 at 12:25 pm

    Imi pare rau dar moldovenii ar vrea fonduri europene si gaz mai ieftin de la rusi numai unirea cu Romania n-o vor.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top