Connect with us

Depozitele de gaze ale României se golesc în ritm alert, comparativ cu media europeană

National

Depozitele de gaze ale României se golesc în ritm alert, comparativ cu media europeană

La jumătatea ciclului de extracție, depozitele de gaze sunt pe trei sferturi pline încă, procent care poate părea satisfăcător, dar este semnificativ sub media europeană

Potrivit statisticilor Gas Infrastructure Europe (GIE), la data de 13 ianuarie 2023, gradul de umplere a depozitelor de faze naturale era, în România, de 74,5%. Era al treilea cel mai mic grad de umplere din statele relevante, după cel din Slovacia (73,2%), și Ungaria (65,7%) în condițiile în care media de umplere a depozitelor la nivelul UE era de 81,88%.

Așadar, la jumătatea sezonului de extracție a gazelor, Europa se află încă peste nivelul de 80%, angajament făcut înainte de începerea sezonului rece, iar marii consumatori au niveluri relativ confortabile: Germania are 90%, Franța 80%, Italia tot în jur de 80%, etc.

Așadar, România, care avea, de asemenea, înmagazinate la începutul lunii noiembrie gaze la aproape 98% din capacitatea de stocare, a ajuns la sub 75%, cu 24,4 TWh înmagazinați, echivalentul a aproximativ 2,3 miliarde de metri cubi.

Situația este mult mai bună decât acum un an, când România avea umplută doar 48,4% din capacitatea de stocare, dar asta era înainte de începutul războiului din Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   SUPLIMENTARE de 1,4 miliarde de euro a PNRR-ului românesc, pe fondul crizei actuale

2023, un an complicat

România este unul dintre puținii producători de gaze din Uniunea Europeană. Pe fondul restrângerii activității economice în unele sectoare (producția de îngrășăminte) s-a înregistrat o scădere a consumului de gaze. Prin urmare, gradul de umplere la jumătatea lunii ianuarie, mai ales fondul acestor temperaturi ridicate, poate fi considerat satisfăcător.

Totuși, Europa se pregătește de următorul sezon de înmagazinare care, spre deosebire de actualul, implică reducerea importului de gaz rusesc, ba chiar zero pe unele piețe mari, cum ar fi Germania.

La finalul lui noiembrie, Fatih Birol, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), avetiza că  Europa va depăşi această iarnă, dar că „următoarea iarnă va fi dificilă”, în contextul în care, tradițional, Rusia asigura 75% din tot importul Europei, iar în 2023 continentul ar putea să nu mai primească deloc gaze rusești.

Până acum, situația a fost promițătoare, factorul principal fiind condițiile meteo . Livrările de gaz natural lichefiat continuă să crească în noi teminale care apar (Germania a inaugurat două), gazul rusesc continuă să curgă prin Turk Stream în sud-estul continentului, iar prețurile sunt în scădere, fiind acum la nivelul de 65-70 de euro/MWh, atât în tranzacțiile spot, cât și în cele cu livrare luna următoare sau trimestrul următor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Venit total de 4000 de lei pentru milioane de români, în ianuarie 2023. Cine beneficiază de acest ajutor

Jocul prețurilor

Cumpărătorii din unele state europene cumpără și acum gaz, chiar înmagazinând o parte din el, motivați fiind de prețurile mai mici, dar șu de teama de a nu intra în viitorul sezon de înmagazinare cu niveluri mici. Germania, de exemplu, cel mai mare consumator din Europa, injectează continuu gaze de la începutul anului. În 13 ianuarie, de exemplu, a extras din depozite echivalentul a 394 GWh de gaz, dar a și înmagazinat 394.

În România însă doar rareori se înmagazinează gaze în această perioadă. Ba, în unele zile, cum a fost cea din 14 ianuarie, am fost exportatori neți de gaz – au intrat din Bulgaria 1,5 milioane de metri cubi, dar au ieșit spre Ungaria 3,5 milioane, pe fondul unei producții interne de 24,5 milioane și al unui nivel al extracției din depozite de 17,6 milioane (date Transgaz de la ora 11.00).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Schimbări fiscale în 2023: unde va crește TVA-ul, impozitul, unde vor fi scutiri de impozit și cum vor fi afectați contribuabilii mijocii

Așadar, cel mai probabil, o parte dintre cei care au înmagazinat gaze anul trecut în depoziele de le noi, îl extrag acum pentru a-l vinde consumatorilor și încă nu își pun problema re-facerii depozitelor. O veste bună ar putea fi că se vinde acum din gazul înmagazinat în trecut la prețuri mai mari, și va rămâne “spațiu” pentru achiziții mai ieftine pentru consumul viitor, dar nu sunt suficiente date pentru a garanta acest lucru.

Pe de altă parte, chiar dacă România este producător de gaze și își asigură peste trei sferturi din consum, are încă nevoie de importuri pentru umplerea depozitelor și pentru consumul de iarnă, în cazul unor temperaturi normale.

Totul va depinde însă de cum va evolua consumul pe viitor – ultimele statistici Eurostat arată că România și-a redus consumul de gaze în perioada august-noiembrie 2022 cu 35%, față de media anilor 2017-2021 pentru această perioadă. Scăderea la nivelul UE a fost de 20%.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top