Connect with us

Indicii ROBOR continuă să SCADĂ

National

Indicii ROBOR continuă să SCADĂ

Banca Naţională a României (BNR) a emis, astăzi, 19 ianuarie 2023, ultimele date cu privire la indicatorii urmăriţi de oamenii care au credite bancare

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut la 7.27% de la 7.30%, valoare înregistrată ziua trecută.

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut la 7.55% de la 7.57%, valoare înregistrată ziua precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a scăzut la 7.91% de la 7.93%, cât era pe data de 18 ianuarie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Gheorghe LAZĂR, soluții pentru implementarea de noi proiecte în comuna suceveană MARGINEA

Cotaţiile ROBOR din ultimele zile. Date oficiale BNR

Ieri 18 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,30% de la 7,31%, valoare înregistrată pe 17 ianuarie 2023. Indicele ROBOR la șase luni a scăzut, miercuri, la 7,57% de la 7,58%, valoare înregistrată marți, iar indicele ROBOR la 12 luni, a scăzut la 7,93%, de la 7,94%, valoare înregistrată cu o zi în urmă.

Luni, 16 ianuarie 2023, indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,35% de la 7,40%, valoare înregistrată vineri, 13 ianuarie 2023. Indicele ROBOR la șase luni a scăzut, luni, la 7,59% de la 7,65, valoare înregistrată vinerea trecută, iar indicele ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,94% de la 7,97%, valoare înregistrată pe data de 13 ianuarie 2023.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Constructorul băcăuan Dorinel UMBRĂRESCU, necontestat pe loturile 2 și 3 ale autostrăzii A7. Contractele vor putea fi SEMNATE în 2023

18.000 de români au trecut de la ROBOR la IRCC anul trecut

Cei aproximativ 18.000 de români care au trecut de la ROBOR la IRCC pentru a scăpa de ratele mari au început să regrete. Indicele ROBOR la trei luni a ajuns la cel mai mai mic nivel din ultimele șase luni, iar IRCC a crescut cu aproape două procente, ratele românilor crescând cu sute de lei. De exemplu, rata la un credit de 250.000 de lei a crescut cu aproape 300 de lei, notează capital.ro.

Previziunile specialiștilor economici sunt sumbre și pentru perioada următoare. Din aprilie 2023, indicatorul folosit pentru creditele noi va ajunge aproape de nivelul de 6%, ceea ce înseamnă că din trimestrul următor, românii vor plăti în plus o diferență de 50 de lei față de ratele pe care le vor plăti în perioada ianuarie-martie la același credit.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost avizat în CTE al Ministerului Transportului devizul general al proiectului POD PESTE PRUT LA UNGHENI

Acest lucru se întâmplă deoarece IRCC este actualizat trimestrial în funcție de tranzacțiile dintre bănci făcute în urmă cu șase luni. De aceea, dacă dobânzile vor scădea, va rămâne ridicat încă jumătate de an.

Potrivit reprezentanților Băncii Centrale, IRCC ar putea scădea semnificativ spre sfârșitul anului, când și inflația ar trebui să aibă o singură cifră.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top