Connect with us

Prețul gazelor continuă să SCADĂ în Europa, dar România își epuizează rapid stocurile

329H9YT highres e1658501535757 - Moldova Invest

Național

Prețul gazelor continuă să SCADĂ în Europa, dar România își epuizează rapid stocurile

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Contrar așteptărilor Rusiei, prețul gazelor a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2021 încoace. Cu toate acestea, situația rămâne una delicată iar țara noastră, deși este al doilea producător european de gaze, continuă să fie vulnerabilă

Prețul european de referință al gazelor naturale, TTF, a ajuns pe 5 decembrie 2022, la o valoare pe care nu o mai atinsese din septembrie 2021: puțin peste 64 de euro/MWh.

Scăderea este semnificativă, notează wall-street.ro, în condițiile în care în august 2022 era la 339 de euro/MWh iar în decembrie s-a intrat cu 141 de euro/MWh.

Temperaturile reprezintă principalul factor în acest sens, în special în cazul României.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Proiect în valoare de aproape 1.000.000 de euro pentru digitalizarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava

Scăderea prețului gazelor a depins, și la nivel european, de temperaturile ridicate.

UE a beneficiat foarte mult și de stocurile sale de gaze injectate în depozitele subterane, la care s-a apelat abia în luna noiembrie, datorită vremii blânde.

România are, la ora actuală, cel mai ridicat grad de extracție din depozite – 0,38% pe zi, în condițiile în care temperaturile au fost mai degrabă de primăvăratice. Astfel că, la 3 ianuarie, stocurile de gaze ale României coborâseră deja sub 80%, conform cifrelor AGSI (Aggregated Gas Storage Inventory).

Calculele realizate atât de wall-street.ro, cât și, independent, de experți și companii, au arătat că, fără importuri, vom avea probleme dacă iarna nu va fi una blândă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Una dintre primele case de avocatură înființate în România deschide un birou la Chişinău! Obiectivul, o cifră de afaceri cumulată de peste 2,5 milioane de euro pentru 2024

Și asta deoarece stocurile acoperă doar 25-22% din necesarul anual de 13 miliarde metri cub. În condiții de iarnă grea, consumăm însă și 2 miliarde de metri cubi într-o lună, potrivit datelor Transgaz. Stocurile noastre la capacitate maximă sunt de numai 3,36 miliarde de metri cubi, iar la 3 ianuarie erau deja la 2,66 miliarde.

d8f3aa6e35ec8a2eb7bf375184ff3055 850x0 00 90 - Moldova Invest

În ciuda faptului că prețul de referință a scăzut, România continuă să importe gaze dintr-o singură sursă, de fapt: din Rusia, chiar dacă în datele ANRE figurează că vin din Bulgaria și Ungaria, iar marii importatori apar ca firme înregistrate în Elveția, Bulgaria sau Austria. Scăderea prețului TTF ne ajută să le cumpărăm mai ieftin – dar asta doar dacă rușii vor să ni le vândă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, prezent pe șantierele de pe drumurile județene

Nu există, încă, niciun contract care să permită importul de gaze din Azerbaidjan, ci doar promisiuni (ar trebui rezervate volume în gazoductele din Grecia și Bulgaria) și nu există un terminal pentru LNG. Ca urmare, dacă în această iarnă vom avea condiții climatice aspre, situația aprovizionării cu gaze a României va fi, politicos spus, complexă.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Național

To Top