Connect with us

România a decis în martie 2022 să iasă din acţionariatul a două bănci rusesti. Proiectul legislativ ajunge astăzi pe masa Guvernului

National

România a decis în martie 2022 să iasă din acţionariatul a două bănci rusesti. Proiectul legislativ ajunge astăzi pe masa Guvernului

România a decis în martie 2022 să iasă din acţionariatul a două bănci internaţionale cu acţionariat majoritar rusesc. Este vorba despre Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE) şi Banca Internațională de Investiții (BII)

NN Pensii, BCR Erste Asset Management, BRD Asset Management, Banca Transilvania, BRD Pensii, BCR Pensii şi BT Asset Management, prin fondurile pe care le administrează, sunt principalii investitori în obligaţiunile emise de Banca Internațională de Investiții.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Indicele ROBOR la 3 LUNI urcă la 7,85%, de la 7,71%! INDICELE a început anul la 3%

Expunerea de motive a proiectului de lege care ratifică retragerea României din acţionariatul  Băncii Internaționale de Investiții (BII) arată că plasamentele fondurilor de pensii din România se pot deteriora pe fondul scăderii ratingului şi confruntarea cu lipsa de lichidităţi.

În aceste condiții calitatea activelor deţinute de fondurile de pensii ar putea fi afectată. De asemenea, există riscul de contagiune pe piaţa pensiilor private şi nu numai, potrivit proiectului de lege care prevede ieşirea României din acţionariatul BII.

Moldova Invest îți recomandă și ...   GUVERNUL a adoptat ORDONANȚA privind AUTORIZAREA şi FUNCȚIONAREA în ROMÂNIA a reprezentanțelor societăților şi organizațiilor economice străine

Pe lângă România și Slovacia respectiv Cehia s-au retras din acţionariatul BII.

Simultan, agenţiile internaţionale de rating au retrogradat banc în categoria „junk” (plasament nerecomandat investitorilor).

Sediului Băncii Internaționale de Investiții (BII) a fost transferat de la Moscova la Budapesta

Banca „este larg percepută ca brațul serviciilor secrete rusești”, se arăta într-o scrisoare adresată în septembrie 2019 ambasadorului american la Budapesta de către nouă senatori americani.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in National

Revista Moldova Invest

- Citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top