Connect with us

SALARII versus INFLAȚIE! Date comparative pentru luna martie 2022

National

SALARII versus INFLAȚIE! Date comparative pentru luna martie 2022

Salariul mediu net pe economie, în luna martie a anului 2022, a crescut cu 5.8% mai mult față de luna februarie, iar salariul mediu brut a înregistrat o creștere de 5.6%, conform Institutului Național de Statistică (INS)

Activitățile de servicii în hoteluri și restaurante au consemnat cele mai mici câștiguri salariale (2.079 de lei), pe când cele în tehnologia informației au inventariat cele mai mari (9.968 de lei). În comparație cu anul anterior, luna martie a înregistrat o creștere a salariului mediu net de 11%, iar indicele câștigului real a fost 100.8%. Fața de luna anterioară, februarie 2022, 103.8% a fost indicele câștigului salarial real, pe când față de octombrie 1990, indicele a fost 234,2%.

De luat în calcul că, pe lângă pomparea circuitului de producție, ori de încasare, s-au mai înregistrat și alte motive pentru creșterea nivelul câștigului salarial mediu în România, în primele luni ale anului 2022, anume acordarea beneficiilor sezoniere, printre care se enumeră primele trimestriale, cele pentru sărbătorile de Paște și al 13-lea salariu. În privința bugetarilor, creșterea câștigului salarial mediu net s-a datorat în mare parte ca urmare a acordării biletelor (tichetelor) de vacanță.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Noul POR Nord Est, trimis către COMISIA EUROPEANĂ pe 31 mai! Iată câți bani EUROPENI vor veni în REGIUNE

La nivel de secțiuni CAEN Rev. 2, câștigul salarial mediu net a consemnat remarcabile creșteri în activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (55.4%), fabricarea produselor din tutun (28,7%), fabricarea băuturilor (22.2%), activități auxiliare pentru intermedieri financiare, alături de fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), activităţi de editare, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, extracţia minereurilor metalifere, telecomunicaţii, respectiv activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (între 12 și 19%).

Scăderi au avut loc în fabricarea mijloacelor de transport, extracţia cărbunelui superior şi inferior, captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), colectarea şi epurarea apelor uzate, activităţi de servicii anexe extracţiei, cercetare-dezvoltare, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (între 7.5 și 11.5%), respectiv în fabricarea produselor textile, activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite) și comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (între 6 și 7%).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Turismului, Daniel CADARIU: „Litoralul românesc are nevoie de 20.000 de angajați străini”

Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 este de 10,2%, iar de la începutul anului a atins 4,0%

Preţurile de consum în martie 2022, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 1,9%, în timp ce rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) comparativ cu aceeași periadă a anului trecut, este de 6,5%, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 este 101,95%. Rata anuală a inflaţiei în luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 9,6%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (aprilie 2021 – martie 2022) faţă de precedentele 12 luni (aprilie 2020 – martie 2021) determinată pe baza IAPC este 5,6%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fonduri NORVEGIENE și SEE, între 10.000 EURO și 200.000 EURO, pentru startup-urile din ROMÂNIA

Gazele naturale, combustibilii, cartofii şi uleiul s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în timp ce singura ieftinire s-a înregistrat la energia electrică, datorită schemei guvernului de compensare a energiei electrice pe perioada sezonului rece. În intervalul martie 2021 – martie 2022, preţurile la gaze naturale au urcat cu 46,49%, la combustibili cu 34,16%, la cartofi cu 36,5% şi la uleiul comestibil cu 32,33%.În afară de cartofi şi ulei, creşteri mari au mai fost înregistrate la mălai, cu 24,35%, şi făină, cu 21,47%.

Faţă de luna februarie 2022, combustibilii s-au scumpit cel mai mult, respectiv cu 7,67% şi nu a fost consemnată nicio ieftinire la această categorie de mărfuri. Creşterea medie a preţurilor faţă de luna anterioară a fost la mărfurile nealimentare de 1,86%


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in National

Revista Moldova Invest

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top