Connect with us

Schimbări majore în regimul de pensii private. Sunt vizati 8 milioane de români contributori

National

Schimbări majore în regimul de pensii private. Sunt vizati 8 milioane de români contributori

Guvernul a aprobat, la începutul lunii decembrie 2022, o OUG care aduce cele mai importante schimbări din istoria sistemului de pensii private

Peste 7,9 milioane de contribuabili la un fond privat, precum și mediul economic în cadrul căruia fondurile sunt un jucător de anvergură, sunt vizați de aceste schimbări.
O primă schimbare esențială vizează moștenitorii participanților care mor înainte de a ieși la pensie. Până pe 24 decembrie 2022, moștenitorii care dețineau la rândul lor un cont de pensie privată (majoritatea covârșitoare, având în vedere că toți angajații din România sunt obligați să contribuie și în sistemul privat de pensii) nu puteau încasa suma din contul celui decedat, ci doar să transfere activul în propriul cont, urmând să aibă acces la bani când ies la pensie.
Modificările aduse legii arată că moștenitorii pot acum să încaseze suma cuvenită, în aceleași condiții ca cei care ies la pensie, adică integral sub forma unei plăți unice sau eșalonat, pe o perioadă de până la cinci ani.

„O a doua modificare cu impact direct este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar. În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând”scrie www.studiifinanciare.ro, într-o analiză a modificărilor. 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Ioan Marcel BOLOȘ: ”De acum, prin DESCENTRALIZARE, regiunile își vor lua soarta în propriile mâini”

Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).

Conform datelor oficiale, până la finalul lunii septembrie 2022, aproape 70.000 de participanți și beneficiari au încasat în jur de 1 miliard de lei sub formă de plăți din sistemul de pensii private. Majoritatea acestor plăți au venit ca urmare a decesului unor participanți.

Ce sumă garantează Statul și ce taxe și contribuții veți plăti pentru încasare banilor din cont

Este bine de știut că beneficiarul nu va încasa suma integrală deținută în cont, deoarece va plăti taxe, contribuții, dar și comision bancar pentru transferul banilor, notează economica.net.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Podul de la Ungheni va beneficia de o finanţare de circa 16,5 milioane euro

Este vorba despre impozitul pe venit de 10% și de contribuțiile de 10%. Dacă pensia se încasează lunar ea vine cu o deductibilitate de până la 2.000 de lei. Administratorul își ia comisioanele pe perioada de contributivitate.

Există posbilitatea să pierdem tot ce am strâns în contul de pensie privată? Din fericire, legea este clară în acest sens: contribuția este garantată, adică în cel mai rău caz veți încasa sumele cotizate din care se scad taxele și impozitele.

Este o situație de nedorit, având în vedere că, fără un randament, banii se devalorizează substanțial în timp, însă este totuși o garanție. Conform art.135 alin. (2) din Legea 411/2004, suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuţiilor plătite, diminuate cu penalităţile de transfer şi comisioanele legale.

Dacă activul scade sub acest nivel, administratorul este obligat să aducă diferența până la suma minimă garantată. Acesta este și scopul provizioanelor pe care autoritățile le impun administratorilor. Chiar și dacă administratorul nu are capacitatea de a acoperi diferențele, contribuția este garantată prin Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Construcția Autostrăzii 7 va contribui la dezvoltarea economică a oraşelor de pe traseu: Buzău, Focşani, Bacău, Roman şi Iaşi

2022, primul an cu scăderi în sistemul de pensii private

Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) la nivelul sistemului de pensii era, la 30 decembrie 2022, cu aproximativ 3% mai mică decât la începutul anului, arată calculele Economica bazate pe date publice. Este un moment istoric, în condițiile în care acesta este primul an cu scăderi de randamentele din cei 14 care au trecut de la lansarea sistemului de pensii private în România.

Deși poate suna paradoxal, veștile sunt mai degrabă bune, dacă stăm să ne uităm la felul în care au evoluat randamentele pe parcursul anului 2022. După un început de an bun, cu recorduri istorice în ceea ce privește nivelul sumelor acumulate în conturi, războiul din Ucraina a declanșat o volatilitate fără precedent.

În iulie, fondurile deja pierduseră în jur de 10%, pentru ca pe final de august să recupereze parțial. Imediat după a urmat cea mai importantă cădere, care avea să fie compensată substanțial mai ales în decembrie.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top