Connect with us

Subvenții pentru agricultori: modificări la micro-granturile și granturile aflate între 5.000 și 120.000 de euro

National

Subvenții pentru agricultori: modificări la micro-granturile și granturile aflate între 5.000 și 120.000 de euro

Schema de ajutor de stat COVID-19, prin intermediul căreia antreprenorii din sectorul agroalimentar sunt eligibili primirii unor subvenții nerambursabile, a fost modificată, de către Guvern și publicată, în data de 13 mai 2022, în Monitorul Oficial.

În valoare totală de 300 de milioane de euro, micro-granturile și granturile de capital de lucru, pentru SRL, PFA, întreprinderi individuale și familiale, destinate atât micilor fermieri, dar și agricultorilor pătrunși în industrie, au fost supuse, vineri, 13 mai 2022, unor modificări ce vizează, în principal, adăugarea listei completă a codurilor CAEN eligibile pentru proiect, partenerii asociați implementării, numărul de fonduri și data limita de la care părțile implicate trebuie să fi prezentat activitate curentă ori operațională. Important este luat în vedere, totodată, că micro-granturile trebuie să fie utilizate în legătură cu activitățile codului CAEN solicitat spre finanțare.

“Acordarea finanțărilor face parte din pachetul de măsuri «Sprijin pentru România» adoptat de Guvernul României și vizează reducerea impactului semnificativ generat de creșterea prețurilor la produsele de bază și derivatele acestora, precum și acordarea de sprijin pentru redresarea întreprinderilor din domeniul agriculturii, pisciculturii, acvaculturii și industriei alimentare, unele dintre cele mai afectate de efectele pandemiei COVID-19”, arată comunicatul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Turismului, Daniel CADARIU: „Litoralul românesc are nevoie de 20.000 de angajați străini”

OUG 61/2022 anunță următoarele modificări, conform startupcafe.ro:

Microgranturile de 5.000 euro:

  • Ministerul Agriculturii (MADR), în parteneriat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, introduși în implementare. Ministerul Agriculturii, în parteneriat cu APIA, efectuează plățile în conturile bancare indicate de beneficiarii ajutorului de stat de tip microgrant în termen de maximum 15 zile calendaristice de la alimentarea contului și aprobarea plății.
  • S-a schimbat data limită de 1 februarie 2020 până la care PFA, II, IF trebuia să fi desfășurat activitate curentă/operațională. Astfel, toți solicitanții de micro-grant trebuie să fi desfășurat activitate curentă/operațională pe perioada a cel puțin 3 luni calendaristice înainte de data de 31 decembrie 2019.

Granturile de capital de lucru (5.000-120.000 euro):

  • Condiție de eligibilitate: codul CAEN REV 2 pentru care se solicită ajutor de stat era autorizat potrivit prevederilor legale în vigoare la data de 31 decembrie 2019.
  • S-au modificat pragurile cifrei de afaceri pentru care se stabilește valoarea grantului acordat, astfel: a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 33.350 euro, valoarea grantului este de 5.000 euro; b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 mai mare de 33.350 euro, valoarea grantului poate fi de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 120.000 euro.
 • Ministerul Antreprenoriatului și Agențiile sale pentru IMM (AIPPIMM) rămân la impementare. Băncile partenere de la granturile COVID pentru IMM deschise în anul 2020 (prin OUG 130/2020) rămân mai departe bănci partere și la granturile de capital de lucru pentru sectorul agroalimentar și nu se va face o nouă sesiune de selectare a băncilor. MAT va încheia acte adiționale la convențiile de colaborare cu băncile selectate pentru implementarea măsurilor stipulate în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2020, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 220/2020, pentru derularea operațiunilor de efectuare a plăților către beneficiarii schemei de capital de lucru. Comisioanele, dobânzile, taxele, precum și orice alte cheltuieli bancare sunt în sarcina exclusivă a beneficiarului de granturi de capital de lucru.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernatorul BNR, Mugur ISĂRESCU: „Încercăm să dăm inflaţia jos fără să creăm o recesiune!”

Ambele măsuri:

  • Cursul de schimb valutar utilizat este cursul info/euro aferent lunii mai 2022: 1 euro = 4,9479 RON.
  • În privința cheltuielilor eligibile din micro-grant și din grant, pe lângă plata datoriilor către bugetul statului, s-au introdus și datoriile către bugetele locale.
  • Beneficiarii pot utiliza granturile și micro-granturile pentru susținerea cheltuielilor eligibile angajate după data de 1 februarie 2020.
  • Fondurile aferente măsurilor de sprijin se plătesc după verificarea condițiilor de cumul al ajutorului de stat, pe baza declarației pe propria răspundere a beneficiarului de ajutor de stat, cu condiția încadrării în plafoanele menționate de Cadrul temporar COVID-19, respectiv de 345.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 290.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 2.300.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în celelalte domenii de activitate.
Moldova Invest îți recomandă și ...   HARTA SALARIILOR din IT în EUROPA! România se află pe LOCUL 16 pe CONTINENT


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in National

Revista Moldova Invest

- Citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top