Connect with us

POR NE 2021-2027 va finanța PROIECTE din sfera a 8 PRIORITĂȚI de dezvoltare! Valoare 1,75 miliarde de euro

adr nord est - Moldova Invest

Neamț

POR NE 2021-2027 va finanța PROIECTE din sfera a 8 PRIORITĂȚI de dezvoltare! Valoare 1,75 miliarde de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Programul Regional N-E 2021 – 2027, pentru care ADR Nord Est este autoritate de management, oferă o sumă impresionantă, 1,75 miliarde de euro, pentru proiectele care să contribuie decisiv la dezvoltarea regiunii

“Este știut de noi toți  – și suntem realiști, că regiunea de dezvoltare Nord Est este o regiune slab dezvoltată, cu un PIB regional sub media națională și europeană, suntem considerați un inovator modest, dar tocmai aceste lucruri ne determină să facem pași hotărâți în viitor”, le-a spus Directorul General al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI, invitaților prezenți la lansarea Programului Regional N-E 2021 – 2027, de la Piatra Neamț, din 11 noiembrie 2022.

Uniunea Europeană oferă o sumă impresionantă de bani, pentru ca regiunea N-E să se dezvolte prin proiecte care să determine creșterea calității vieții, dezvoltarea mediului economic, educațional, etc. Este nevoie însă de cât mai multe proiecte inițiate de la nivel local, dar și de un efort comun susținut din partea actorilor regionali, pentru absorbția unei părți cât mai mari, din suma totală prevăzută de Programul Regional N-E 2021 – 2027.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A început oficial proiectarea tronsonului al A8, între Leghin și Târgu Neamț, investiție de 1,56 miliarde de lei

”Ne propunem să aducem schimbări majore în sistemul de management, în modul de implementare al acestor proiecte, care să facă acest proces mai scurt, mai eficient”

”Avem 1,75 miliarde de euro, pe care vrem să îi valorificăm cu succes în perioada următoare. ADR Nord Est este autoritate de management pentru acest program. Ne propunem să aducem schimbări majore în sistemul de management, în modul de implementare al acestor proiecte, care să facă acest proces mai scurt, mai eficient, cu mai puțin efort administrativ. Avem în program 8 priorități. Prioritatea 1: o regiune mai competitivă și mai inovativă. Am alocat pentru această prioritate sume importante de bani, 126 de milioane de euro pentru Cercetare și Inovare, 292 milioane de euro pentru firme și 3,57 milioane de euro pentru dezvoltarea competențelor pentru dezvoltarea inteligentă a actorilor regionali”, a spus Directorul General al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI. 

Fonduri consistente pentru proiectele din domeniul Digitalizării, Mediului, Mobilitate Urbană și nu numai

”Ne propunem, de asemenea, să fim o regiune mai digitalizată și am alocat 100 de milioane de euro, pentru această prioritate. Se adresează atât firmelor private, cât și administrației publice. Ne-am propus să fim o regiune mai prietenoasă cu Mediul și am alocat o sumă de aproape 400 milioane de euro, pentru eficiență energetică în clădiri publice, dar și pentru protecția naturii și a biodiversității. Ne-am propus, de asemenea, să fim o regiune cu o mobilitate urbană mai durabilă și, este, de fapt, o continuare a eforturilor noastre de până acum și pentru această prioritate am alocat sume importante de bani, 277 milioane de euro, care se adresează din orașele regiunii noastre sau din zonele urbane funcționale, din zonele metropolitane. (…) 

Bineînțeles că ne dorim să fim o regiune mai educată și spunem deseori că totul pornește de la educație. Și-atunci am alocat 192 milioane de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii educaționale, de la toate nivelurilor, de la învățământul preșcolar, până la cel universitar. Ne-am propus, de asemenea, să fim o regiune mai atractivă, alocând 120 milioane de euro, pentru revitalizare, regenerare urbană, dar și pentru Turism, Cultură, Patrimoniu, Turism Balnear, etc”, a precizat Directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, VASILE ASANDEI.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Autostrada Suceava – DN 2H și Drumul Expres DN 2H – Frontiera Siret, aproape de obținerea acordului de mediu

”Ne dorim să avem un grad de absorbție ridicat, dar, mai ales, să avem proiecte cu impact care schimbă viața cetățenilor”

”Ne propunem să aducem schimbări majore în sistemul de management, în modul de implementare a acestor proiecte, astfel încât acest proces să fie mai scurt, mai eficient și cu mai puțin efort administrativ. Ne dorim să ajungem în punctul în care regiunea noastră va fi o regiune prosperă, iar la finalul acestui program să avem un grad de absorbție ridicat, dar, mai ales, să avem proiecte cu impact care schimbă viața cetățenilor din regiunea noastră. Cuvântul de ordine al perioadei viitoare este „Împreuna!”. Împreună suntem puternici, vom munci intens, vom fi agili, curajoși și rezilienți și vom contribui la consolidarea casei noastre comune, Europa!”, a declarat Directorul General al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, VASILE ASANDEI.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Deficitul la bugetul pensiilor de stat va ajunge la 20 de miliarde de lei în 2024, față de 3,2 miliarde în 2019


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamț

To Top