Connect with us

Vot DECISIV pentru TELEGONDOLĂ şi BAZA HIPICĂ, pe masa consilierilor PIETRENI

Neamt

Vot DECISIV pentru TELEGONDOLĂ şi BAZA HIPICĂ, pe masa consilierilor PIETRENI

 “Am plătit prea mult pentru a risca să pierdem totul”, acesta este, în rezumat, mesajul adresat de primarul Carabelea pietrenilor, în condiţiile în care există riscul ca Telegondola şi Baza Hipică să fie scoase la vânzare

Pentru a evita ca aceste riscuri să devină realitate, primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea, a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local propunând la vot un proiect de hotărâre ce prevede cumpărarea de către municipalitate a clădirii în care este staţia de plecare a telegondolei, de lângă gara din Piatra Neamţ.

Dacă proiectul va primi votul consilierilor şi municipalitatea va cumpăra clădirea, banii obţinuţi vor fi folosiţi pentru plata datoriilor pe care societatea Perla Invest le mai are în prezent, astfel încât să poată fi respectat planul de reorganizare, care e scadent la data de 31 octombrie.

În caz contrar, Perla Invest va intra în faliment, iar bunurile deţinute, respectiv Telegondola, terenurile de la Baza Hipică, spaţiile de pe Vârful Cozla, vor fi scoase la vânzare. Dacă vor fi achiziţionate de persoane private, atunci e greu de crezut că îşi vor păstra destinaţiile actuale, adică Telegondola va fi închisă, iar activitatea  de la Baza Hipică va înceta.

Moldova Invest îți recomandă și ...   POR NE 2021-2027 va finanța PROIECTE din sfera a 8 PRIORITĂȚI de dezvoltare! Valoare 1,75 miliarde de euro

De menţionat că Perla Invest este o societate în care acţionar majoritar este Consiliul Local. Ea a fost gândită ca o societate ce ar fi trebuit să se preocupe de administrarea “patrimoniului turistic” al municipiului.

În 2007 societatea a făcut un credit la bancă, de 40 de milioane de lei, pentru realizarea Telegondolei, iar municipalitatea a garantat acest credit. Societatea, care a întâmpinat la un moment dat dificultăţi financiare, a intrat în reorganizare, nu a mai putut achita ratele, iar banca s-a îndreptat împotriva garantului, respectiv primăria.

Întreaga situaţie a fost descrisă de primarul Andrei Carabelea într-o postare făcută pe o reţea de socializare şi printr-un comunicat de presă, edilul făcând apel la pietreni să fie alături de el pentru a-i convinge pe aleşii locali să voteze proiectul de hotărâre care ar putea salva situaţia.

“Am lansat un apel public de conştientizare în principal a comunităţii cu privire la riscul de a pierde mulţi bani, de a pierde toate eforturile făcute de întreaga comunitate.

Astăzi, societatea Perla Invest este în insolvenţă. Ea deţine mai multe spaţii, mai multe bunuri, care, cel puţin moral, aparţin municipiului Piatra Neamţ. Ne referim la instalaţia de telegondolă pentru care s-a făcut un credit în anul 2007, un credit garantat de municipiul Piatra Neamţ, de Primăria Piatra Neamţ, cu veniturile proprii. Adică taxele şi impozitele dumneavoastră. Societatea mai are în patrimoniu spaţii pe vârful muntelui Cozla şi Baza Hipică din Piatra Neamţ, de asemenea un obiectiv emblematic.

Municipiul Piatra Neamţ a achitat până la această dată, din creditul făcut atunci, suma de aproximativ 44 de milioane de lei. Societatea a achitat şi ea aproximativ 10% din valoarea creditului, respectiv puţin peste 4 milioane de lei. Până acum s-au plătit în total aproximativ 48 de milioane de lei.

Fiind în insolvenţă, societatea Perla Invest este condusă de un admnistrator judiciar al cărui interes este să recupereze toate creanţele pe care societatea le are. În prezent, societatea Perla Invest are creanţe de aproximativ 5,5 milioane de lei către Alpha Bank şi ANAF.

Pentru a ieşi din insolvenţă am propus modificarea planului de reorganizare, modificare ce vizează înlocuirea priorităţii spre valorificare a Bazei Hipice şi valorificarea staţiei de plecare a telegondolei.

Ce se întâmplă dacă eşuează planul de reorganizare a societăţii. Dacă până pe data de 31 octombrie nu se valorifică această clădire, planul de reorganizare eşuează, iar societatea intră în faliment. Asta ar însemna că tot efortul făcut de pietreni în aceşti ani ar fi degeaba, telegondola şi-ar înceta funcţionarea. Practic operatorul nu va mai exista, autorizarea de funcţionare nu va mai exista, instalaţia va fi pur şi simplu închisă.

Dacă societatea intră în faliment, toate bunurile societăţii vor fi preluate de un lichidator judiciar şi vor fi vândute”, a precizat primarul Andrei Carabelea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bugetul pentru anul 2023, în dezbaterea Parlamentului

În opinia sa, cea mai sigură soluţie pentru a fi salvate Telegondola, Baza Hipică şi spaţiile de pe Cozla este cumpărarea de către primărie a respectivei clădiri, însă pentru aceasta este nevoie să fie votat proiectul de hotărâre iniţiat în acest sens.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Neamt

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top