Connect with us

Adrian POPOIU, primarul oraşului SIRET: „Nu fondurile atrase de noi, primăriile, reprezintă motorul dezvoltării localităților. Avem nevoie de fonduri private, de investiții din zona privată”

adrian popoiu primar siret e1653385990281 - Moldova Invest

Suceava

Adrian POPOIU, primarul oraşului SIRET: „Nu fondurile atrase de noi, primăriile, reprezintă motorul dezvoltării localităților. Avem nevoie de fonduri private, de investiții din zona privată”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Adrian Popoiu, primarul oraşului Siret: „Nu fondurile atrase de noi, primăriile sau consiliile județene reprezintă motorul dezvoltării unei localități. Avem nevoie de fonduri private, de investiții din zona privată”

Edilul a recunoscut tranşant că principalul motor al dezvoltării unei comunităţi îl reprezintă investiţiile din zona privată.

Nu fondurile atrase de noi, primăriile sau consiliile județene reprezintă motorul dezvoltării unei localități. Avem nevoie de fonduri private, de investiții din zona privată, avem nevoie de oameni de afaceri şi de firme care să aducă locuri de muncă în comunitățile noastre. Degeaba avem noi în orașul Siret atrase fonduri de câteva zeci de milioane de euro dacă pe de altă parte mediul de afaceri nu funcționează aproape deloc”, a subliniat Adrian POPOIU.

Primarul POPOIU a accentuat și faptul că își dorește să vadă materializat proiectul parcului industrial, prin popularea cu un număr cât mai mare de investitori

Cea mai mare parte din industria din orașul Siret a fost închisă și de vreo 5, 6 ani ne chinuim cu parcul industrial ca să atragem investitori și recunoaștem faptul că până în momentul de față nu am reușit să facem mai nimic concret deși pași s-au făcut în direcția aceasta.

Pe data de 20 februarie am bătut palma cu câțiva investitori din Germania, însă, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, adică de pe data de 24 februarie, a picat toată înţelegerea noastră pentru parcul industrial. Iată că investițiile străine sunt blocate, iar oamenii de afaceri își protejează investițiile”, a mai spus edilul oraşului Siret.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Gheorghe Șoldan (PSD): Guvernul Ciolacu face un pas important în construcția variantei ocolitoare a orașului Gura Humorului

adrian popoiu primar siret - Moldova Invest

Primarul Siretului nu a făcut un secret din faptul că, oricât de cinic ar suna, încearcă să transforme evenimentele nefaste din Ucraina într-o oportunitate pentru economia locală, în sensul relocării unor afaceri din ţara vecină în localitatea pe care o administrează

Sigur ne gândim și la acele relocări de afaceri din Ucraina în zona noastră. Avem discuții si încercăm pe cât posibil să îi atragem la noi în Siret. Mai mult decât atât aflu, cu consternare, acum, chiar la întâlnirea noastră că acea firmă din Polonia căuta să cumpere 4 hectare de teren în județul Suceava şi știm foarte bine că la Siret există o comunitate poloneză și că există și un parc industrial însă nu am fost contactat și nu m-a întrebat nimeni dacă la Siret ar fi disponibilă acea suprafață de teren, acel loc propice pentru acel om de afaceri din Polonia.

Dar știu foarte bine că acel om de afaceri din Polonia, acea firmă, nu a dorit  să vină la Siret din cauza faptului că este foarte aproape de graniță si nu reprezentam în momentul de față un punct de interes pentru investitori”, a mai spus Adrian Popoiu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Șeful adjunct a Reprezentanţei Comisiei Europene: “România a primit deja 9,3 miliarde de euro din PNRR, 30% din fondurile alocate”

Foarte tranşant în afirmaţii a fost edilul şi în momentul în care a vorbit despre Vama din Siret, care stă blocată de şapte ani, în discuţie fiind un terminal pe care şi l-ar fi dorit în parcul industrial

Nu am să fiu foarte elegant, dar cu anumite instituții ale statului nu ai ce discuta. Instituții care nu înțeleg că vama din Siret stă blocată de 7 ani. Am discutat cu dumnealor acum 5-6 ani despre acel terminal pe care voiam să îl facem în parcul industrial. Evident nu am avut cu cine. Acum acel terminal nu funcţionează și se fac câte 16 kilometri de coadă în Ucraina şi cred că această coadă se va mări și din cauza faptului că noi în Romania, în Vama Siret, nu putem procesa mai mult de 200, 200 şi ceva de TIR-uri pe zi. Cam aici ar fi principala problemă”, a concluzionat primarul oraşului Siret.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Potrivit șefei FMI, economia Chinei ar putea înregistra o creștere mai rapidă prin implementarea unui set de reforme favorabile pieței


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top