Connect with us

Comuna suceveană CIOCĂNEȘTI, ghid de identitate națională. Interviu cu primarul Radu CIOCAN

Suceava

Comuna suceveană CIOCĂNEȘTI, ghid de identitate națională. Interviu cu primarul Radu CIOCAN

Interviu realizat în cadrul ediției de toamnă a Revistei “Moldova Invest” editată de News Moldova

Situată în zona montană Iacobeni – Pasul Prislop, la numai 20 de kilometri de staţiunea turistică Vatra Dornei, comuna Ciocăneşti, aşezare locuită de oameni harnici şi dăruiţi cu mult simţ estetic, este considerată, pe bună dreptate, una dintre nestematele Bucovinei

Comuna Ciocăneşti a fost atestată documentar pentru prima dată în 1400, într-un hrisov care consemnează primirea muntelui Suhard de către Alexandru Cel Bun. Numele comunei provine, se pare, de la faima meşterilor făurari de aici, care au confecţionat, de-a lungul vremii, arme pentru cei mai importanţi domnitori ai Moldovei şi armatele acestora. Însuși Ştefan cel Mare şi-ar fi primit sabia din atelierul unui meşter făurar din Ciocăneşti.

Pereții peste a 600 de case din satul Ciocănești sunt pictați cu motive tradiționale, model preluat și de Biserici, dar și de clădirile publice, Ciocăneștiul fiind declarat, în anul 2014, sat cultural și muzeu în aer liber.

În comună se poate admira  si un Muzeu al Oualor incondeiate, care adăposteşte peste 1800 de exponate extrem de rare și valoroase, printre care unele foarte vechi. Mai mult decât atât, comuna Ciocănești găzduiește, anual, Festivalul Internațional al Ouălor Încondeiate.

Atât acest Festival cât și alte evenimente consecrate atrag, anual, un număr impresionant de turişti.

Un alt eveniment menit să promoveze tradiţiile bucovinene este Festivalul Păstrăvului. Acest festival-concurs provoacă pescarii dornici să își încerce aptitudinile în apele reci și repezi ale Bistriței. În cadrul festivalului se desfăşoară concursuri de pescuit sportiv, un concurs de snoave şi glume pescăreşti, degustări de vinuri, mese câmpeneşti, dar și concursuri gastronomice.

Un prilej de mare sărbătoare este și Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă, din luna decembrie, în care răsună urăturile, scenetele și muzica populară. Toate acestea reflectă tradiții vechi de sute de ani.

Turiştii  sosiţi la Ciocăneşti  sunt  invitați  să  urce  pe muntele Suhard; aici pe lângă locurile de belvedere, rezervaţia de cocoşi de munte, pot fi vizitate patru stâne tradiționale, turistice, unde se pot degusta produsele tradiţionale, preparate chiar la faţa locului. Cei care ajung în Ciocănești nu trebuie să rateze delicatesa culinară specifică zonei: păstrăvul afumat în cobză din cetină de brad.

Satul Ciocăneşti se află pe poziția 6 într-un top 10 al ghidului de călătorii Lonely Planet din 2017, care desemnează cele mai colorate destinaţii de vacanţă din Europa.

Fascinantă și unică în peisajul rural românesc, comuna Ciocănești este sinonimul tradiției. Este poezie scrisă pe ziduri. Este ghid de identiate națională.

 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Interviu cu Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel CADARIU

Domnule Primar Radu CIOCAN, sub aspect administrativ, care ar fi cele mai importante 5 proiecte pe care le-ați finalizat în ultima perioadă de timp?

 • Reabilitare, modernizare, echipare infrastructurăeducațională pentru învățământul general obligatoriu la ȘcoalaGimnazială Ciocănești, județul Suceava
 • Amplasare statie de epurare Colacu
 • Renovare, modernizare si dotare Casa de Cultura, in comuna Ciocanesti, Judetul Suceava
 • Lucrari de reabilitare drumuri in Comuna Ciocănești
 • Modernizare pod existent in comuna Ciocănești, Județul Suceava

 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Ana ANCUȚA, despre strategia de dezvoltare a comunei POIANA TEIULUI din județul Neamț

Ce proiecte administrative aveți în derulare și în ce stadii se află acestea?

 •  Reabilitarea unei clădiri administrative vechi din comuna Ciocănești cu păstrarea aspectului original al clădirii;
 • Modernizare infrastructura rutiera de interes local in comuna Ciocanesti, judetul Suceava;
 • Modernizare si dotare centru de sacrificare animale
 • Achizitia unui vehicul nepoluant destinat transportului public pentru Comuna Ciocanesti, Judetul Suceava
 • Restaurarea a 8 case/ gospodării tradiționale vechi, din Comuna Ciocănești, Județul Suceava

 

Comuna Ciocaneşti din Suceava, este declarată muzeu în aer liber, pentru caracterul său unitarşi unic în ţară, pentru farmecul deosebit al locurilor, dar şi pentru oamenii primitori şi prietenoşi. Aceste atribute alături de suita de evenimente locale fac din Ciocănești o adevărată comoară turistică a Sucevei și Moldovei. Prezentați-ne pe scurt câteva dintre aceste evenimente:

 • Festivalul Național al Păstrăvului se desfășoară la mijlocul lunii august la Ciocănești și atrage anual numeroși turiști dornici să descopere natura, tradițiile și gastronomia acestei picături de suflet românesc unde casele localnicilor poartă cu mândrie motivele tradiționale încondeiate pe fațade.

 • Plutăritul – la loc de cinste printre tradițiile Ciocăneștiului – “Săptămâna Plutăritului” organizată în cadrul Festivalului Național al Păstrăvului este o ocazie de a aduce un omagiu vechilor ocupații și îndeletniciri ale locuitorilor comunei bucovinene. Dar cu ocazia Săptămânii Plutăritului cărunții plutași construiesc plute împreună cu turiștii și ceilalți participanți la festival. Plutele vor fi lansate și cârmuite pe apele leneșe ale Bistriței Aurii, plutind ore și zile în șir. În ziua de Sfânta Maria are loc un concert de muzică populară dedicat bătrânilor plutași.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel CADARIU: ”Succesul programelor regionale depinde de adoptarea procesului de regionalizare”

 • Expoziție de lăzi de zestre și povestea fetelor de măritat: cu ocazia Festivalului Național al Păstrăvului organizatorii pregătesc la Casa de Cultură “Florin Gheucă” din Ciocănești o expoziție autentică de lăzi de zestre, etnografi din Bucovina dar și din alte zone ale Moldovei și chiar și din Republica Moldova participând cu dezbateri privind istoria și tradiția lăzilor de zestre.
 • Drumeție la Stâna Șfețărie – descoperirea tradiției stânelor din Suhard: cu ocazia Festivalului Național al Păstrăvului este organizată o drumeție în Munții Suhard la Stâna Șfețărie cu o oprire la Mănăstirea “Sfânta Cruce”, prilej cu care participanții descoperă cadrul natural pitoresc al Dornelor. Autoritățile locale au reușit împreună cu ciobanii bucovineni să transforme câteva stâni tradiționale în stâne cu profil turistic.
 • Concursul gastronomic de preparate din păstrăv: la întoarcerea de pe plaiurile Suhardului în comuna muzeu Ciocănești are loc expoziția concurs gastronomic de preparate pe bază de păstrăv.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top