Connect with us

Afacere cu lavandă la Epureni, județul Vaslui. Pe ce suprafaţă este rentabilă cultivarea lavandei?

Vaslui

Afacere cu lavandă la Epureni, județul Vaslui. Pe ce suprafaţă este rentabilă cultivarea lavandei?

Radu Bîlbîe din comuna Epureni, județul Vaslui, cultivă în sistem ecologic o suprafață de 11 ha, soiul Sevtopolis Angustifolia, începând cu anul 2014

 

Anul 2022, un an greu pentru lavandă, motiv pentru care cultivatorul vasluian ne-a făcut și un calcul al costurilor legate de tehnologia pe care acesta o folosește, dar și aspecte ce țin de preț și distribuție.

Distilărie  de producție italiană

„Sunt proprietarul unei plantații ecologice de lavandă, de aproximativ 11 Ha, și în exploatare de cca. 16 Ha. Soiul este Sevtopolis angustifolia, un soi bulgăresc, care s-a adaptat foarte bine în zona noastră, pentru că, condițiile meteorologice de la noi au devenit din ce în ce mai călduroase.

Tehnologia de extragere a uleiului esențial pe care vasluianul o folosește este cu totul diferită față de alte tehnologii clasice, uleiul de lavandă fiind obținut prin presiune cu aburi, practic este ca un capac pe o oală la fiert în care se folosește tehnologia de 6 bari la abur. Distileria este de producție italiană, achiziționată direct de la producător, obținând un preț de 23.000 euro/ bucată, fiind de dimensiune medie, 1.500 litri/ cazan.

 

„Despre distilerie pot să vă spun că, a fost un efort financiar din partea noastră, dar a meritat fiecare euro pe care l-am dat, pentru că fără această distilerie, ne era practic aproape imposibil să suportăm costurile cu distilatul plantelor, la un procesator de lavandă. Anul 2022 a fost o provocare pentru toți fermierii, nu numai pentru cultivatorii de lavandă. În primul rând din cauza costului foarte ridicat al motorinei, dacă anul trecut 1 litru de motorină era undeva la 5,6 lei, anul acesta, în momentul când am distilat noi a fost aproximativ 9 lei/litru, deci s-a scumpit cu aproape 50%. Iar legat de forța de muncă, am plătit cu cca. 20-30% mai mult decât anul trecut“, a precizat cultivatorul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Austria condiționează aprobarea aderării României la Schengen: reformarea politicii Uniunii Europene în domeniul imigrației

 

În primii 5 ani nu există venituri

Un potențial cultivator trebuie să ia în calcul următoarele aspecte, în ceea ce privesc anumite costuri, adaugă fermeirul. „De exemplu, noi am aplicat o schemă de 1,40 m între rânduri și 30-35 cm între plante, rezultă undeva la 16-20.000 de plante pe hectar. Un butaș certificat are un preț de aproximativ 0,20 de euro/buc, înmulțit cu minimul 16.000 de bucăți pentru 1 hectar, înseamnă undeva la 4.000 de euro, doar plata butașilor. Dacă luăm în calcul să plantăm în regim de hobby, acestea ar fi costurile, în afară de forța de muncă, cea cu prășitul, la 1 hectar ne descurcăm manual, dar dacă vrem să facem din această cultură și un business, atunci sfatul meu este că trebuie să se înceapă cu minimul 5 hectare.“

 

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ionuț GHIUR, primarul comunei vasluiene VINDEREI: “Ne dorim ca, până în 2028, investițiile realizate să ne readucă tinerii acasă!”

Reinvestiții, an de an

Producția de lavandă de la Epureni, în anul 2022, nu a fost una care să-l satisfacă pe deplin pe cultivator, dar în condițiile anului acesta secetos, fermierul mărturisește că a fost o producție decentă.

„Noi nu am urmărit din primul an de producție, recuperarea investiției, practic nici nu se poate economic, dar tot ce am vândut, la rândul nostru am reinvestit, retehnologizat, cât am putut și cu banii proprii, bani din alte surse, bani din credite bancare, pentru că am considerat că este o afacere în care se merită să investești, dar dacă nu este dublată de pasiune, chiar și de răbdare, businessul nu este pe termen lung.“

 

Producția se vrea la export…

Din păcate, vasluianul mărturisește că în ultimii 2-3 ani de zile resimte un trend descendent, iar tendința nu este una care să îndemne către investiții, cu privire la cultivarea de lavandă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   O nouă MAJORARE a ratelor. BNR va urca dobânda cheie la 7%

„Noi am mizat pe investiții, dar deocamdată suntem mulțumiți că aceste investiții au venit prin reducerea costurilor cu întreținerea culturii. În ceea ce privește partea de profit, credeți-mă, dacă nu se vinde în sistem organizat sau nu se face export cu ceea ce se vinde în România, cel puțin noi, nu ai cum să supravețuiești. Subvenția acoperă undeva la jumătate din costuri, cred că fără subvenție ne-am descurca mult mai greu, trebuie să recunoaștem acest lucru, vorbesc despre subvenția pentru ecologic, nu subvenția clasică.“

Dacă ne raportăm la prețul uleiului în comunitatea Europeană, un preț corect ar fi de la 150 euro în sus pe litru, specifică Radu Bîlbîe.

„Trebuie calculat întâi prețul de producție, după care ai adaosul tău comercial, unul de bun simț. La momentul actual un preț corect ar fi pentru România, în jur de 100 de euro/litru. Noi am și vândut, dar în cantități mici, în raport cu producția pe care am făcut-o, nu ne plângem, dar tendințele nu sunt foarte optimiste“, încheie Radu Bîlbîe, cultivator de lavandă din comuna Epureni, județul Vaslui.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top