Connect with us

Dulce şi amar. Cu cât a crescut preţul mierii în 2022?

Vaslui

Dulce şi amar. Cu cât a crescut preţul mierii în 2022?

Rusu Gelu Andrei, un tânăr apicultor de 35 de ani din comuna Costești, județul Vaslui, cu o experiență de 11 ani de apicultură, ne spune cum se resimt aceste provocări în stupina sa și nu numai

„Stupina mea este împărțită în două, de la 80 de familii de albine, am ajuns la un efectiv de 140 de familii de albine; am făcut apicultură în pastoral timp de 6 ani de zile, cumva m-am lăsat de la a face pastoral pentru că nu mai aveam posibilitatea de a transporta familii de albine, forța de munca fiind redusă în zonă.“

Producție scăzută, preț pe piață scăzut

În anul 2022, producție de miere de albine în cazul apicultorului vasluian a scăzut cu 60-70%, față de anul trecut, din cauza secetei. „Anul 2022 a fost un an foarte dificil, ținând cont de seceta care a fost pe zona noastră, albinuțele nu au avut ce culege (nectar, polen), iar lipsa hranei a fost un dezavantaj foarte mare pentru ele, neputându-se dezvolta cum trebuie. Anul acesta a scăzut producția cu 60-70%, din cauza lipsei culesului de nectar. Cu toate că, inițial, a început bine anul apicol, având un cules de întreținere la rapiță, apoi urmând cu floarea de salcâm, care a secretat destul de bine, dar după salcâm nu am mai avut niciun cules, așadar o mare problemă, de aceea am intervenit noi cu elemente de hrană“, mai adaugă acesta.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Oportunități investiționale pe raza localității FLOREȘTI din REPUBLICA MOLDOVA

În schimb, anul trecut în stupina de la Costești, producția a fost una record, chiar la toate sortimentele de miere, mai spune Andrei. „Din păcate anul acesta nu prea am putut acoperi cheltuielile. În acest sens, statul s-a gândit să ne sprijine cu un mic ajutor, să putem susține apicultura. În schimb, anul trecut am obținut în jur de 25 kg de miere pe familia de albine, deci la 100 de familii de albine, am obținut undeva la 2,5 tone, pe fiecare sortiment în parte. Anul acesta fiind producția de miere foarte scăzută, nu am putut acoperi costurile de întreținere a stupilor. Asta ce înseamnă? Fiecare stup ar trebui să producă undeva la 1.500-2.000 de lei, pe familie. Noi, anul acesta am făcut doar o medie de 1.500 kg, la doar două sortimente, ar fi trebuit să fie patru sortimente“, menționează apicultorul.

Prețul mierii a scăzut considerabil la en-gross

Ca și produse apicole, apicultorul produce sub brandul Mieva,  miere de albine, polen și lăptișor de matcă, cu specificația că anul acesta și prețul mierii a scăzut cu mult, cu toate că și costurile s-au ridicat față de anul trecut.

„Anul acesta, prețul a fost un pic mai scăzut față de anul trecut. Anul trecut mierea de salcâm, care este cea mai căutată și este cea mai valoroasă din apicultură, am vândut-o en-gros cu 26-29 lei/kg, cea convențională, iar mierea bio s-a vândut cu 35-36 lei/kg. În schimb, anul acesta prețurile au scăzut destul de mult, prețul de achiziție la en-gros a fost de 20-21 lei /kg, în condiția în care s-a făcut și cantități mici de miere, iar costurile s-au ridicat față de anul trecut, costurile însemnând motorină, inputuri și tratamente“, mai adaugă Andrei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   42 de noi contracte în valoare de peste 383 milioane lei pentru investiţii în drumuri, poduri, apă şi canalizare, semnate în cadrul Programului “Anghel Saligny”

Apicultura cere pasiune!

Tânărul recomandă acest domeniu, cu specificația că apicultura cere pasiune.

„Când te apuci de apicultură, trebuie să îți placă foarte mult, pentru că, este un domeniu foarte complex și nu garantează veniturile, lună de lună; ai posibilitatea ca într-un an să câștigi foarte bine, chiar pentru 2-3 ani în avans, și ai posibilitatea ca în următorii 2 ani, să nu scoți mare lucru, nici măcar nu-ți acoperi salariul minim pe economie. Îi sfătuiesc pe cei care vor să se apuce de apicultură, să nu își ia mai mult de 4-5 familii de albine, pentru a vedea exact cum lucrează ele și care sunt condițiile de lucru. Dacă vrei să faci o investiție inițială de 20-30.000 de lei, în primul an ai posibilitatea să scoți producție, iar în următorul an să pierzi tot, respectiv familiile de albine.“

Pentru o instalație de ambalat miere, ar fi necesar undeva la 150.000 de euro…

Moldova Invest îți recomandă și ...   ELSACO, un exemplu de succes pentru economia BOTOȘANIULUI și un partener serios pentru companii și instituții din întreaga țară

În stupina tânărul apicultor, există planuri mari de viitor, de le extinderea efectivului de familii de albine, până la accesarea unui proiect pe fonduri europene, cu scopul de a face o linie de ambalare.

„Am vrea să dezvoltăm stupina la un efectiv de 200-300 familii de albine, pentru a putea accesa și fonduri europene mult mai ușor. Totodată, avem în derulare o cooperativă, pentru a putea ca apicultorii din județul Vaslui să își vândă produsele în cadrul cooperativei, mult mai ușor.

Dorim să realizăm desfacerea produselor spre piața din străinătate, pe piața locală populația nu este educată să consume miere de albine, cred că și-a pierdut încrederea în produsele apicole, pentru că pe piață este foarte multă miere falsificată, cumva neconformă. Țările indicate ar fi Anglia, acolo este consumul foarte mare de miere, Germania, care au și ei un consum de 60-70% de miere.

Pe viitor, ne-am gândit la o linie de ambalare, pentru a putea îmbutelia mierea sub diferite forme (caserole, plicuri, borcane de diferite dimensiuni). Pentru o instalație de ambalat miere, cred că ar fi necesar undeva la 150.000 de euro, cu un aport financiar de 40%“, încheie Andrei Gelu Rusu, apicultor din comuna Costești, județul Vaslui.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Vaslui

Revista economică Moldova Invest, Editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


Revista economică Moldova Invest

- citeste versiunea e-paper -

- read the e-paper english version -

Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement
To Top